Codependency

De term “codependency” betekent letterlijk vertaald “medeafhankelijkheid”. Men is verslaafd aan de liefde, bevestiging, goedkeuring van anderen. Men wil nodig zijn voor anderen. De eigen gevoelens en behoeftes worden opzij geschoven. Codependentie kan erg destructief werken vooral omdat het een progressieve aandoening is: het wordt in de loop van de jaren alsmaar intensiever. Niet alleen de geestelijke gezondheid komt dan onder druk te staan, maar ook de fysieke.

Codependency wordt beschouwd als een verslaving. De term werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse schrijfster Melody Beattie in haar boek “Codependent No More” (1986). Volgens haar is een codependent persoon iemand die zich door het gedrag van een ander zodanig laat beïnvloeden dat hij/zij beheerst wordt door het verlangen het gedrag van die ander in de hand te houden. De behoefte om nodig te zijn voor een ander is zo groot dat men volledig gaat handelen volgens de verwachtingspatronen van die ander.


 

Vaak hebben deze personen een laag zelfbeeld, geven ze zichzelf de schuld van allerlei zaken die fout lopen en hebben ze onrealistische verwachtingen. Ze hebben moeite met zaken die volgens hen niet perfect zijn. De codependent stemt zijn gedrag, gedachten en gevoel af op de ander, in de veronderstelling daarmee de ander te helpen.

Meestal zijn mensen met codependentie opgegroeid in een disfunctioneel gezin (ouders met psychische problemen, met verslavingen, met een verstandelijke beperking…), waarbij de persoon als kind niet de normale warmte en veiligheid heeft gekregen. Zij “overleven” binnen dat gezin. Vaak hebben deze personen als kind ook veel verantwoordelijkheid moeten dragen en was er sprake van rolverwarring “ouder versus kind”.

Opmerking: codependency is breder dan relatieverslaafdheid. Als je relatieverslaafd bent, ben je ook codependent. Als je codependent bent hoef je daarom niet relatieverslaafd te zijn. Het woord relatieverslaving zegt het al, je bent verslaafd aan de ander. Je liefdesrelatie is een obsessie en je kunt niet meer zonder die ander leven. Als je dat toch probeert, heb je letterlijk last van ontwenningsverschijnselen en craving. Je gaat steeds terug naar die ander, ook al weet je dat die relatie uiteindelijk weer pijn en verdriet oplevert. Uit codependentie kan een ‘relatieverslaving’ ontstaan.

 

Afspraak maken